Köp studsmatta. Ha kul och träna samtidigt!
Studsmattor på nätet

Test studsmatta

Kommer du ihåg de studsmattor som fanns när vi var barn? Du kan vara säker på att de skiljer sig en hel del mot de studsmattor som finns tillgängliga idag. I själva verket var de studsmattor jag minns ca 1 meter breda och var inte avsedda för något annat än att hoppa upp och ner tills du blev trött (eller uttråkad). I själva verket tror jag att de kallar dem mini-studsmattor nu, och de används oftast för träning eller rehab.


Studsmatta online

Men nu finns det studsmattor i alla storlekar och med tanke på hur barnen använder dem i dessa dagar är det många gånger nästan en akrobatisk sport och inte längre en leksak, med människor som gör alla typer av trick. Det är inte bara ministudsmattan som fortfarande är populär,utan nu räknas en 3,05-metersmatta som en relativt vanligt förekommande storlek. De som har extra utrymme och budget testar ofta studsmattor som är större än 4 meter.

För dig som ej har möjlighet att testa studsmattan själv innan köpet, följer här ett par tips över vilken storlek du bör välja och såklart varför du ska välja just den specifika storleken. Låt oss titta på några av de variabler som är bra att beakta:

1. Storleken på användarna
Det första man måste tänka på är storleken eller vikten på de som i huvudsak ska använda studsmattan. En 1,0 m modell kan vara tillräckligt bra för små barn, men om dina barn blir lite större och tyngre, bör du nog åtminstone välja en 3,05 m stor matta. Denna kan klara av en hel del mer vikt och belastning.

Om vuxna kommer att använda mattan, bör du välja en familjestorlek (3,6 m) eller en jumbostudsmatta (4,3 m) som är byggd för att klara ännu mer vikt.

2. Storleken på din trädgård/uteplats
En annan uppenbar faktor är storleken på din trädgård eller uteplats. Du vill inte att bara pressa in den där man kan få den att passa, du måste ha tillräckligt utrymme så att människor inte studsar av och slår i något i närheten. Även om det ingår nät till din studsmatta, vilket är en bra säkerhetsfunktion att ha, behöver du ha ett säkerhetsavstånd mellan studsmattan och omgivningen på ett par meter.

3. Hur mycket studs vill du ha?
Hur mycket studs vill du att din studsmatta att ha? Du kan i allmänhet anta att ju större modellen är, desto mer studs kommer du att få. Mer studs betyder också mindre stabilitet, så när barnen går runt, kommer de att behöva bra balans för att inte falla. Detta kan vara bra för att utveckla sin motorik, men kom ihåg att för mindre barn kan det vara lite mindre roligt om de inte ens kan stå upp. Har du möjlighet är det bra att du och din familj testar studsmattor innan du genomför ditt köp.

4. Hur ofta och hur hårt vill du träna på studsmattan?
De riktigt stora studsmattorna är bra för aktiva hoppare, inte bara för den extra studsen, utan för möjligheten att röra sig runt under träningen. När barnen blir äldre och kommer upp i tonåren, kräver också de mycket mer av en studsmatta, och många kommer att börja göra tricks. De kommer att ha mer kul och testa sina kroppar på studsmattan. Några barns hoppning kan liknas vid en gymnast i de färdigheter de utvecklar.

5. Större storlek betyder inte plats för fler
Tänk på att en större matta inte betyder att fler bör hoppa på den samtidigt. Man kan råka ut för allvarliga skador när fler än en person studsar samtidigt, oavsett storleken på studmatta.

6. Bäst i test
När du tittat på alla dessa olika variabler och funderat på vilken storlek du behöver för att få den ultimata studsmattan, för både säkerhet och nöje, kan det vara bra att titta på några av de tester av studsmattor som finns online.

Detta ger dig en vink om vilka modeller av mattor som andra testat och tyckt vara bra, vilket ökar chansen till ett lyckat köp.